Verschillende technieken
Op de pagina waterhardheid leggen we uit wat hard water is. Er zijn verschillende technieken om de nadelen van kalk te voorkomen. Dit kan door de kalk uit het water te halen.
Magnetisme:
Er zijn magneten op de markt verkrijgbaar die om de waterleiding zitten. Deze magneten zijn in vergelijking met een ionenwisselaar (zoals MultiAqua) erg goedkoop. Het principe van de werking is dat de kristalstructuur van het water verandert, waardoor de kalk (calciumdeeltjes) niet meer hechten.
De vraag is uiteindelijk of een magneet ook werkt tegen kalkaanslag. Het antwoord op deze vraag is dat dit zeer onwaarschijnlijk is. Wat we alleen niet helemaal uit kunnen sluiten is dat het de aanslag onder bepaalde omstandigheden iets verminderd. Er is in ieder geval geen duidelijke wetenschappelijke onderbouwing.
Silicopolyfosfaat:
Er zijn ook apparaten verkrijgbaar die werken met silicopolyfosfaat.
Omgekeerde osmose:
De techniek RO (reverse osmose) haalt ongeveer 99% van alle stoffen uit het water, waaronder ook kalk. Dit is echter niet geschikt voor huishoudelijk gebruik.
Ionenuitwisseling:
Dit is de traditionele, wetenschappelijk onderbouwde en meest toegepaste techniek voor waterontharding. Deze techniek wordt ook toegepast in de waterontharders van MultiAqua. Dit proces kunnen we opsplitsen in 2 fases:

- Ontharding:
Om de calciumdeeltjes (kalk) uit het water te halen gaat het water door een kunsthars. De calciumionen blijven achter in de kunsthars en worden omgewisseld voor natriumionen. - Regeneratie:
Door het onttrekken van de calciumionen uit het water raakt de hars verzadigd en verliest het zijn onthardingsvermogen. Wanneer deze in contact komen met pekel (opgelost regeneratiezout) nemen de harsbolletjes opnieuw natriumionen op. De calciumionen verdwijnen met het spoelwater in de afvoer.
Een voordeel van de MultiAqua Watermaster ontharders is dat ze volume-gestuurd zijn. Dit betekent dat de ontharder zelf weet wanneer de hars (bijna) verzadigd is en dus een spoeling in moet zetten. Dit kan dan ook op een vooraf ingesteld tijdstip (bijvoorbeeld 2 uur ’s nachts) aangezien het water uit de kraan tijdens de spoeling niet onthard is. Afhankelijk van de situatie duurt een totale spoeling circa 40 minuten en gebeurd dit gemiddeld om de 7 dagen.
Kijk voor meer informatie over onze waterontharders in de shop.
Onderstaand filmpje laat ook goed zien hoe onze waterontharders te werk gaan.
Heb je vragen of wil je meer informatie?
Bel (038) 888 54 69 of stuur ons een mail. Je kan ook ons contactformulier invullen. We staan je graag te woord!
Neem contact op